Masuri exceptionale de sprijin pentru producatorii de legume si fructe perisabile din UE

În contextul restricțiilor impuse de Federația Rusă asupra importurilor de produse agricole din UE, după discuțiile de săptămâna trecută din cadrul Comitetului de Management asupra situației pieței, Comisia Europeană activează măsuri de sprijin în ceea ce privește anumite fructe și legume perisabile.

Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală Dacian Cioloș a declarat: „Pornind de la situația de pe piață ca urmare a embargoului rusesc asupra importurilor de produse agricole din UE, cu intrare în vigoare de astăzi, voi lansa măsurile de urgență din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) care vor reduce pe ansamblu oferta de anumite produse din legume și fructe pe piața europeană, dacă și când presiunile asupra prețurilor vor deveni prea mari, în următoarele luni. Toți fermierii care produc aceste legume și fructe – indiferent dacă fac parte din organizații de producători sau nu – vor fi eligibili pentru a beneficia de aceste măsuri de sprijinire a pieței în cazul în care le consideră potrivite. O acțiune cât mai rapidă va oferi un sprijin eficient pentru prețul plătit producătorilor de pe piața internă și ​va ​ajuta piața să se adapteze și să fie rentabilă”.

Rusia este principala piață de export pentru mai multe tipuri de fructe și legume, iar interdicția de import a fost anunțată în plin sezon de recoltare. Pe baza celor mai recente date, impactul începe să fie simțit pe anumite piețe. Fermierii și exportatorii nu și-au putut face planuri care să ia în considerare embargoul și, în mod clar, nu toți vor găsi la timp suficiente piețe alternative.

Situația curentă de pe piață pentru toate produsele va fi discutată într-o altă reuniune cu experții din statele membre și cei ai Parlamentului European, reuniune programată să aibă loc vineri, 22 august, la Bruxelles.

Comisia Europeană va continua să monitorizeze evoluția piețelor pentru toate sectoarele afectate de embargoul impus de Federația Rusă asupra produselor agricole și alimentare, în strânsă cooperare cu statele membre, și nu va ezita să sprijine în continuare sectoarele puternic dependente de exporturile către Rusia sau să adapteze măsurile deja anunțate, dacă este necesar.

Un gând despre „Masuri exceptionale de sprijin pentru producatorii de legume si fructe perisabile din UE

  1. Detin pe 5 HA o livada de 15.500 meri Golden si Idared. Livada are deja 5 ani iar copacii 8 (i-am plantat cand aveau 3 anisori) si pot spune ca in primii doi ani a fost destul de usor cu comercializarea frcutelor deoarece erau putine iar piata locala putea acoperi prin consum ceea ce produceam. Din anul urmator insa, productia s-a dublat si astfel m-am trezit cu pierderi mari deoarece nu aveam loc de depozitare iar astfel tone de mere de masa ajungeau sa se vand pentru suc la doar 30 de bani kilogramul.
    Acum insa cu ajutorul unui credit european pentru fermieri, am reusit sa construiesc un fel depozit frigorific cu 6 incaperi. In fiecare incapere pot depozita pana la 2,7 tone de mere deci pot spume ca productia e salvata. Daca ajung sa dau 10 sau 15% din productia anuala la suc e bine, restul se vinde in sezon la pret mic, 1,2 sau 2 lei/kg iar iarna cand e mare cautare ajung sa le dau si cu 3 sau 4 lei.
    Sincera sa fiu insa fara hala de depozitare aveam sanse sa dau faliment.

Lasă un comentariu