PE dorește acces universal la apă și salubritate

Parlamentul European a găzduit în data de 17 februarie prima audiere oficială despre o inițiativă cetățenească europeană. Right2Water cere acces universal la apă și salubrizare și se opune liberalizării apei. „Cred că va funcționa consensul european”, a spus după audiere președinta comitetului cetățenilor pentru Right2Water, Anne-Marie Perret. Audierea a fost prezidată de Matthias Groote (S&D, Germania).

Organizatorii campaniei Right2Water au cerut Comisiei Europene să garanteze accesul la apă curată și salubrizare tuturor europenilor și să ofere garanții legale că apa nu va fi liberalizată.
„Această inițiativă este un pas în direcția cea bună, dar nu este suficientă. Apa nu este o marfă, ci parte a patrimoniului nostru. Trebuie să convingem Comisia să nu mai aplice regulile pieței interne și competiției și să se deplaseze către reguli bazate pe principiile justiției sociale și democrației”, a spus președinta comitetului cetățenilor pentru Right2Water, Anne-Marie Perret.
„Mulți cetățeni au refuzat să semneze pentru că trebuiau să dea numărul cărții de identitate. Au fost probleme și la semnarea online”, a explicat doamna Perret.

Audierea a reunit reprezentanți ai comitetului cetățenilor pentru Right2Water și deputați europeni. La dezbatere a participat și vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, care va da un răspuns oficial inițiativei pe 20 martie.
„Cred că va funcționa consensul european. Trebuie să ajutăm Comisia să depășească idea că piața este divină”, a spus doamna Perret.
„În cadrul reuniunii am văzut cât este de important dreptul la apă”, a spus președintele comisiei pentru mediu de la Parlamentul European, Matthias Groote.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s