Cronica de film – Anonymous

Filmul Anonymous a fost lansat in Romania in noiembrie 2011 şi este genul de film care iti trezeşte o multitudine de întrebări. În regia lui ROLAND EMMERICH, pelicula Anonimul avansează ideea speculată şi de Mark Twain, Charles Dickens sau Sigmund Freud cum că operele atribuite lui Wiliam Shakespeare nu ar fi în realitate scrise de acesta. Ca în cazul oricărei supoziţii există păreri pro şi păreri contra.

Personajele principale sunt regina Elisabeta întruchipată de VANESSA REDGRAVE, Contele de Oxford jucat de RHYS IFANS şi RAFE SPALL care îi dă viaţă lui Shakespeare.

Filmul propune un răspuns la speculaţia avansată mai devreme şi ilustrează o epocă în care intrigile politice, legăturile amoroase de la Curtea Regală şi uneltirile nobililor ahtiaţi după putere şi dornici de a pune mâna pe tron erau caricaturizate pe scena de teatru.

Filmul îl înfăţişează pe Contele de Oxford care scrie piese de teatru ce atacă şi ironizează societatea. Însă pentru că nu poate să dezvăluie cine este adevăratul autor al pieselor, din cauza rangului pe care îl deţine, i le dă scriitorului Ben Jonson pentru a le publica sub numele său.

Acţiunea ia o întorsătură neaşteptată când Jonson ezită să publice opere care nu sunt ale lui, iar manuscrisele i le ia Will Shakespeare şi le însuşeşte, iar mulţimea îl aclamă. Pe scurt aceasta ar fi şirul evenimentelor din primul fir epic. Cel de-al doilea fir epic, pentru că povestea se desfăşoară pe două planuri principale, îi desenează pe nobilii de la palat care ţes intrigi şi minciuni în jurul Reginei şi încearcă să o convingă să-i cedeze tronul Regelui James al Scoţiei.

Cam acestea ar fi pe scurt principalele evenimente ale filmului. În continuare trebuie să ştiţi că acest film a generat câteva proteste paşnice la Londra, unde un grup de susţinători ai lui Shakespeare a cerut ca filmul să reflecte realitatea istorică şi să nu-i păcălească pe oameni.

Atmosfera filmului este una care te introduce în lumea nobililor, ţinutele, încăperile, personajele te duc toate cu gândul la nobilimea englezească.

În ceea ce priveşte criticile, filmul este foarte greu de urmărit şi de înţeles. Cadrele care îi arată pe protagonişti în trecut sunt uneori greu de descifrat, se creează un fel de poveste în poveste şi de aceea abia spre sfârşitul filmului ţi se elucidează toate nelămuririle.

În final vă pot spune că dacă vă hotărâţi să vedeţi Anonymous trebuie să vă înarmaţi cu multă răbdare pentru că filmul merită văzut şi pentru că finalul este unul mai mult decât surprinzător.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s